Godisidé ska ge lagom medicin till patienter

Läkemedelsspiral

Om man får i sig för lite medicin så blir inte behandlingen tillräcklig, om man får för mycket så kan man i värsta fall bli läkemedelsförgiftad. Hur vet man som patient att man får i sig lagom dos medicin?

Tack vare forskare vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, i Stockholm och MIT i USA finns nu möjligheter för patienter att undvika att ta för lite eller för mycket medicin.

Alla minns vi väl godishalsbanden med tabletter i olika färger uppträdda på en resårtråd som man fick som barn?! Än idag finns de kvar på godishyllan. Det är just dessa godishalsband som gav forskaren Niclas Roxhed, docent vid avdelningen mikro- och nanosystem på KTH, en idé om en läkemedelsspiral.

Utsöndrar läkemedel i lagom dos

Läkemedelsspiralen ligger i patientens mage under en längre tid och utsöndrar läkemedel i lagom dos under tiden.

Spiralen är gjord av nitinol, en minnesmetall som består av legeringen nickel och titan. Läkemedlet, upp till 600 tabletter, är inkapslat i silikon. Silikonet gör att läkemedlet sipprar ut sakta ut i tarmen. Spiralen har för två magneter, en i varsin änden av spiralen.

När läkemedelsspiralen sätts in och tas ut så används en sond via näsan.

Underlättar för patienterna

Niclas Roxhed

”- Tittar man på följsamheten när det gäller att ta läkemedel i u-länder, det vill säga kontinuerlig äta mediciner, så är den extremt dålig vilket gör behandlingar overksamma. En anledning är att människor måste bege sig till en sjukvårdsmottagning varje dag, och detta krockar med det dagliga livets allt tuffa uppgifter i övrigt. Men även följsamheten i i-länder är väldigt dålig, bara runt 50 procent i snitt följer ordinationen”, säger Niclas Roxhed.

Tuberkulos först ut

Vilka sjukdomar kan man då behandla med spiralen? Tuberkulos är en bakterie som en tredjedel av jordens befolkning bär på och som dödar 1,3 miljoner människor per år.

Förhoppningen är att man kommer att kunna behandla fler sjukdomar med hjälp av läkemedelsspiralen framöver som till exempel malaria, HIV och hepatit B och C.

Den nya sättet att distribuera läkemedel har provats framgångsrikt inuti grisar under en månad.

För dig som vill läsa mer om forskningsarbetet så är det publicerat i tidskriften Science Translational Medicine. Den artikeln har skrivit av forskarstuderande Malvika Verma vid MIT i USA med stöd av Niclas Roxhed

Syftet med forskningen har varit att hitta ett tillförlitligt sätt att få människor att ta sina livsviktiga mediciner varje dag.

Källa: KTH

Please follow and like us:
error