Ny metod för snabbare återhämtning vid förmaksflimmer

förmaksflimmer

Förmaksflimmer är ett ganska ”vanligt” tillstånd bland Sveriges patienter. För de som behöver operation så kan nu Skånes universitetssjukhus erbjuda en ny operationsmetod som gör att patienterna återhämtar sig snabbare, har mindre smärta än med konventionella tekniker och minsken för stroke minskar. Dock har det vid svårare förmaksflimmer visat sig att man ofta behöver genomföra en öppen operation ändå.

Så går operationen till

Läkarna vid sjukhuset utför en titthålsoperation där man åtgärdar långvarigt förmaksflimmer och förändringar på hjärtats förmak.

Kirurgen tar sig in i hjärtat genom att göra små hål på sidan av bröstkorgen.

”- Samtidigt som vi behandlar flimret passar vi på att stänga vänster förmaksöra, där de allra flesta blodproppar som tar sig vidare till hjärnan har sitt ursprung”, säger Shahab Nozohoor, thoraxkirurg och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Metoden ett resultat av samarbete

Metoden har arbetats fram genom ett samarbete mellan olika specialister på sjukhuset.

Fakta förmaksflimmer

Förmaksflimmer innebär att hjärtat slår oregelbundet och ibland snabbare. Det får till följd att hjärtat inte orkar pumpa runt blodet i kroppen som vanligt. I värsta fall kan tillståndet orsaka en stroke då det kan bildas blodproppar.

Fakta Skånes universitetssjukhus

Skånes universitetssjukhus som också kallas för SUS driver medicinsk utbildning, forskning och högspecialiserad vård, med rikssjukvård inom fyra områden.

Forskningen görs i samarbete med bland andra Lunds universitet och Malmö Högskola.

Skånes universitetssjukhus är ett av Sveriges största sjukhus, med verksamheter i Malmö som Lund. Antal anställda är cirka 12.000 inom över etthundra olika yrken

Källa: Skånes universitetssjukhus
Foto: Skånes universitetssjukhus

Please follow and like us:
error